Medisch Pedicure Praktijk Oosterwolde

VOETKLACHTEN

Voetklachten


Eelt


Eelt is een natuurlijke reactie van de huid dat ontstaat alsde druk op de voet toeneemt.Een natuurlijke beschermlaag.Ook aan de voeten hebben wij zo’n beschermlaag bijv. onder de bal van de voet en op de hiel, dus de plaatsen waarop wij staan: ook wel zogenaamde ”drukpunten”.


Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat teveel eeltpijn doen bij het lopen. In dat geval hebben we te maken metovertollig eelt.
Met de juiste voetverzorging kan ditweer worden terug gebracht tot de normale dikte.


Kloven


Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan bloeden of zelfs ontsteken. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.


Vochtige kloven onder of tussen de tenen


Deze ontstaan wanneer de huid verweekt door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaakeen schimmelinfectie. Deze kan worden verholpen met speciale voetschimmeltinctuur (uitwendig aanbrengen).


Likdoorn


Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen of een standafwijking op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Een kegelvorm met de punt naar binnen, doet pijn als men er op drukt.


Likdoorns komen op verschillende plekken voor. Een pedicure kan deze likdoorns verwijderen zodat u weer zonder pijn kunt lopen.


Wrat


Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden net als wratten op andere plaatsen van het lichaam veroorzaakt door een virale aandoening. Op de voetzool hebben wratten door het lichaamsgewicht een platte vorm.


Schimmelnagel ofkalknagel


schimmelnagel


De schimmelnagel, in de volksmond ook wel een kalknagel genoemd, heeft een vaak geelbruin verkleurde, doffe en brokkelige nagelplaat. De laatste kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. De meest voorkomende infectie bronnen zijn: het zwembad, de sauna en de sporthaldouche. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen enwassen met te veel zeep kunnen de infectie stimuleren.


Kalknagel


De kalknagel wordt vaak verward met de schimmelnagel. Een kalknagel is een sterk verdikte nagel met een witte en /-of geelachtigeverkleuring. Soms komen in de lengte van de nagel strippen en ribben voor.


De oorzaak van een kalknagel kan o.a. te maken hebben met medicijngebruik, darmfunctie, ouderdom, of bepaalde soorten eczeem.


Ingegroeide teennagel


ingegroeide teennagel


Van nature zijn nagels aan de zijkanten volkomen gaaf. Ingroeien isvaak het gevolg van verkeerd knippen of scheuren.Als door knippen ofinscheuren van de nagel aan de zijkant een puntje ontstaat, dan kan een nagel makkelijk ingroeien.De van oorsprong normale nagel drukt in het vlees (de nagelwal) en veroorzaakt eeltvorming en likdoorns. Er is hier nog geen sprake van een wondje en/of ontsteking. De meest voorkomende oorzaak van ingroeiende nagels ishet te kort knippen en de hoekjes wegknippen. Ook kan een ingroeiende nagel ontstaan door het dragen vantekleine schoenen.De vorm van nagelplaat kan ook oorzaak van ingroeien zijn.Mensen met een platte nagel zullen niet zo snel last van een ingroeiing hebben dan mensen met een bolle nagelvorm.


Omdat tegenwoordig schimmel op de voet en nagelseen veelvoorkomende klacht is, vindt u hieronder een aantaltips en adviezen t.b.v. de behandeling van deze vervelende aandoening:


U bent door de pedicure behandeld voor schimmelnagels of voetschimmel. Om een optimaal resultaat van de behandeling te bereiken en een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen is het belangrijk dat u de volgende leefregels in acht neemt. Doe dit tot de schimmelnagel of/en voetschimmel volledig verdwijnen is.


1. Was uw voeten liefst zonder zeep of spoel uw voeten grondig af.
2. Droog uw voeten goed af, vooral ook goedtussen de tenen.
3. Draag slippers in openbare ruimtes zoals doucheruimtes, sauna’s en zwembaden.
4. Gebruik dagelijks een antischimmel creme of spray.
5. Draag elke dag schone sokken.
6. Was uw sokken op 60’C. indien dit niet mogelijk is, behandel u uw sokken na iedere wasbeurt met anti schimmel strooipoeder.
7. Behandelook uw schoenen met anti -schimmel middel. Doe dit de avond voordat de schoenen gedragen worden.
8. Draag goed passende, niet te nauwe, indien mogelijk ventilerende schoenen.
9. Wissel indien mogelijk, regelmatig van schoenen.
10. Laat deschimmelnagels regelmatigbehandelen en af frezen door een pedicure. (liefst 1x keer in de 5 a 6 weken).
11. Houd rekening met consumptie van producten die suikers bevatten (schimmels gedijen op suikers).